torstai 4. elokuuta 2016

Postaushaaste: Puolesta vai vastaan?

Mun on jo pitkään pitänyt toteuttaa jokin Jalustin.netin postaushaaste, ja nyt viimeinkin löysin sellaisen, jonka innostuin toteuttamaan. Siellä on paljon mukavalta kuulostavia postaushaasteita, jotka ovat harmikseni tosin tarkoitettu enemmän ratsastusblogeihin, ja jos omistaa hevosen, jolla ei ratsasteta lainkaan, niin niitä saattaa olla hankala kirjottaa. Tämä haaste kuitenkin pisti silmään ja ajattelin, että tätä voisi olla ihan hauska tehdä!
Tämän ideana on siis kertoa oma mielipide näistä hevosmaailmassa väittämistä.Hevonen tulisi liikuttaa päivittäin.

- Puolesta. Jollain tavalla hevosen olisi hyvä saada liikkua päivittäin, mutta mielestäni joka päivä ei tarvitse liikuttaa yhtä raskaasti. Hevonen liikkuu yleensä myös tarhassa / laitumella, mikäli se on kyllin iso, joten edellisen päivän rankan treenin jälkeen hevonen voi vaikkapa tarhata koko päivän tai sen kanssa voi käydä rennolla kävelylenkillä. Hevoset ovat kuitenkin yksilöitä, ja jotkin tarvitsevat vähemmän liikuntaa ja toisia taas täytyy ratsastaa / ajaa lähes joka päivä.Lämppärit sopivat vain ravureiksi.

- Kaikki hevoset eivät ole samanlaisia, eli ei myöskään kaikki lämminveriset. Jotkut ovat elementissään radalla ja tykkäävät juosta, mutta osa ei yksinkertaisesti sovellu siihen hommaan. Tiedän myös monia lämminverisiä joilla sekä ajetaan, että ratsastetaan, ja toimivat hyvin molemmissa. Kaktu ja Futura - blogi on myös erinomainen esimerkki siitä, että lämppäristä voi saada toimivan ratsun, jolla voi jopa hypätä vaikka korkeitakin esteitä tai ratsastaa koulua. Vaikka tätä väitettä kuuleekin harmittavan usein, se on aina ollut mielestäni outo, joten olen tätä vastaan.Kirjoja lukemalla ei opi ratsastamaan.

- Puolesta. Kirjoista saa kyllä tietoa ja sekä ne auttavat ymmärtämään miten asioiden kuuluisi mennä, mutta sitten kun oikeasti olet siellä hevosen selässä, kaikki ei välttämättä olekaan niin helppoa, kuin kirjat antavat ymmärtää. Ratsastamaan oppii mielestäni vain oikeasti ratsastamalla, vaikka kirjoistakin oppii asiat teoriassa.
Satulavyö tulisi kiristää hitaasti asteittain.

- Puolesta.  Tuntuisiko sinustakaan mukavalta, jos ympärillesi laitettaisiin vyö, joka kiristettäisiin heti mahdollisimman tiukalle? Jep, ei hevosestakaan. Esimerkiksi rastastuskouluissa joidenkin hevosten näykkiminen satulavyötä kiristäessä saattaa hyvinkin johtua siitä, että osa ratsastajista kiristää vyön heti niin tiukalle kuin saa. Vaikka toki osa hevosista ei tykkää kyseisestä asiasta muutenkaan.Hevosten tulisi saada tarhata ja laiduntaa laumoissa.

- Enemmän ehkä puolesta. Hevonen on laumaeläin, joten sen kuuluu saada olla jatkuvasti muiden lajitovereiden kanssa ja ns. harjoittaa laumakäyttäymistä. Osa hevosista tarvitsee ehdottomasti aina jonkun tarhakaveriksi, mutta jotkut hevoset vain yksinkertaisesti eivät tule toimeen kenenkään muiden kanssa, joten niiden on parempi tarhata yksinään. Jos hevosta tarhaa yksinään, niin mielestäni kuitenkin sen täytyisi saada olla edes jollain tapaa muiden hevosten läheisyydessä, kuten viereisessä tarhassa. Pekkokin tarhaa Riitaojalla kahdestaan Litsin kanssa, ja ne tulevatkin tosi hyvin toimeen :D Kesäisin en kuitenkaan saisi millään kyytiä / pystyisi montaa kertaa viikossa kulkemaan tallille, joten siksi Pekko on meillä kesäisin kotona, vaikka se joutuukin olemaan yksin. Jos vain olisi mahdollisuus, niin ilman muuta hommaisin sille kesäksi jonkun ponikaverin. Pekko kuitenkin tuntuu viihtyvän täälläkin ihan hyvin, tai ainakin se vaikuttaa siltä. Tänä vuonna se kotiutui tänne paljon nopeammin kuin viime vuonna, vaikka toki parempi vaihtoehto olisikin saada olla muiden hevosten kanssa.Selkään tulisi aina nousta hevosen vasemmalta puolelta.


- En itseasiassa tiedä, miksi hevosen selkään noustaan aina juuri vasemmalta puolelta? :D Kai se on jonkinlainen rutiini, en tiedä. Jos selkään nousee ilman jakkaraa, nii käsittääkseni tuo samalta puolelta nouseminen vain kuluttaa jalustinta. En osaa sanoa, olenko puolesta vain vastaan, vaan ehkä siltä väliltä :DHevosta hoidettaessa tai varustettaessa hevosen tulisi olla aina kiinni.

- Puolesta. Kiltin / rauhallisen hevosen voi mielestäni varustaa karsinassa niin että se ei ole kiinni, mutta toisaalta mikä tahansa hevonen voi yhtäkkiä säikähtää jotain. En harjaa Pekkoa juuri koskaan karsinassa, mutta silloin kun harjaan, niin pidän sitä kiinni. Esimerkiksi Reykhestarissa hevoset puolestaan varustetaan lähes poikkeuksetta karsinassa, ja todella harvoin näen kenenkään pitävän hevosta siellä kiinni, ja en siksi itsekkään tee niin. Pekon hoidan siis useimmiten aina käytävällä tai harjauspuomilla ulkona, ja silloin se on yleensä kiinni. Täytyy kyllä myöntää, että vaikka olenkin tämän väitteen puolella, niin joskus varustaessani saatan pitää Pekkoa irti, koska se pysyy paikoillaan melko hyvin, vaikka se ei olekaan niin järkevää. Muiden hevosia pidän kuitenkin kiinni käytävällä ja karsinassa, ellei erikseen sanota, että hevosta voi pitää myös irti.Vain kisatulosten perusteella voi sanoa, minkä tasoinen ratsastaja on.


- Todellakin vastaan. Vaikka ratsastaja olisi kuinka kokenut, niin kisoissa ei varmasti aina mene yhtä hyvin kuin kotikentällä. Ratsastajan kisatulokseen vaikuttaa paljon myös se, millaisella hevosella hän kisaa. Jos hevonen on nuori, kokematon, säikky tai muuten vain vaikea käsitellä, niin hyväkään ratsastaja ei välttämättä saa hevosta menemään täydellisesti, eikä siksi pääse näyttämään omia taitojaan radalla.Mitä rikkaampi on sitä pidemmälle ratsastuksessa on mahdollista päästä.

- Puolesta. Ratsastus ja koko hevosharrastus muutenkin on kallista. Varusteet maksavat, tunnit maksavat, valmennukset maksavat, oma hevonen/poni ja sen ylläpito maksaa... Jos on rahaa, aikaa sekä oikeasti kiinnostusta tähän harrastukseen, niin varmasti pääsee pitkälle. Harmillista kyllä, mutta joidenkin hevosharrastus saattaa stopata jo siihen, kun vanhempien mielessä tunnit ovat liian kalliita.Se, miten korkeita esteitä hyppäät, ei kerro siitä, miten hyvä ratsastaja olet.


- Puolesta. Ratsastaja voi olla vaikka kuinka taitava, mutta ei esimerkiksi tykkää hypätä esteitä tai on hypännyt vain matalia sellaisia. Olen kuullut usein myös sanottavan, että "esteratsastuksessa ei ole tärkeintä se mitä esteen päällä tapahtuu , vaan mitä tapahtuu esteiden välissä", joka sopiikin hyvin tähän kohtaan :DEnnen oman hevosen ostoa ratsastajalla tulisi olla kokemusta joko vuokra- tai ylläpitohevosesta.


- En oikein tiedä. Toisaalta olisi hyvä olla kokemusta etukäteen vuokra- tai ylläpitohevosesta, mutta itselläni ei ollut kokemusta kummastakaan ja ihan hyvin oon selvinnyt hevosenomistajana omasta mielestäni ilman sen suurempia ongelmia :D Ehkä oon sitten puolesta ja vastaan!On tiputtava vähintään 100 kertaa, ennen kuin voi sanoa itseään hyväksi ratsastajaksi.

- Vastaan. Usein tuntuu kyllä olevan niin että hyvät ratsastajat eivät tipu usein, mutta riippuu tietysti siitä millaisilla hevosilla ratsastaa :D Olen harrastanut ratsastusta reilut 6 vuotta (?) ja tippunut muistaakseni 8 kertaa, joten tämän väitteen mukaan hyväksi ratsastajaksi on vielä matkaa (vaikka sitä on kyllä muutenkin)!
Hevosenomistajan olisi hyvä välillä päästä ratsastamaan muillakin hevosilla kuin vain omallaan.


- Puolesta. Jos haluaa kehittyä ratsastuksessa, tulee osata ratsastaa erilaisilla hevosilla ja muillakin kuin omallaan.


Olisi ihan hauskaa kuulla teidänkin mielipiteitä joihinkin näihin väitteisiin kommenteissa, tai jos olette tehneet  tämän haasteen, niin linkatkaa se ihmeessä! :)

9 kommenttia:

 1. Tää oli tosi kivasti kirjotettu ja hyvä kun perustelit vastauksesi ku jotkut ei perustele ollenkaan :D aikalailla samaa mieltä oon sun kanssa näistä ja saatan ehkä itsekkin tehdä tämän haasteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Selma! Yritinkin saada kirjoitettua jokaiseen kohtaan edes jonkinlaisen perustelun :D
   Tee ihmeessä vaan tällainen haaste, tätä oli nimittäin kyllä kiva toteuttaa :)

   Poista
 2. Hyvä postaus! Ihania kuvia! Tää on kyllä tosi kiva haaste jalusin.netiltä! Tykkäsin kovasti! :)

  VastaaPoista
 3. Kivasti kirjoitettu ja hyvin perusteltuja vastauksia! Mä tein kanssa tämän saman postauksen, en tiiä ootko jo lukenut sen mut jätän sen silti nyt vaan tähän 8)..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Aa, en ollutkaan huomannut joten täytyy käydä lukemassa! :)

   Poista
 4. Tää oli tosi kiva postaus! Ja oon kyllä miltei kakkissa kohissa samaa mieltä sun kanssa👍 Itekki haluisin tehä näitä haastketa, mutta blogia ei mulla vielä oo😂

  VastaaPoista
 5. Kiitos!
  Hauska kuulla, että monet ovat edessä edes joistain kohdista samaa mieltä :D
  Jos sulla on esim. instagram - tili, niin pystyyhän joitain näitä haasteita toteuttamaan ehkä sielläkin, tosin silloin ei vaan voi linkata omaa postausta muiden haastepostausten joukkoon :D

  VastaaPoista
 6. Hyi kamala postaus t. Sinä
  IHA SAIRAAN KIVA POSSTAUS T. ALINA SEDÖ

  VastaaPoista

- Kivat kommentit piristävät aina päivää :)
- Asiallinen kritiikki ja palaute ovat sallittuja.
- Ilkeät kommentit poistetaan!