perjantai 8. huhtikuuta 2016

Kevättä rinnassa?


En yhtään tiedä mistä aloittaisin, joten kerrotaan nyt ihan suoraan.
Pekosta on mielestäni tullut nyt jälleen keväällä jotenkin "outo" ja se ns. temppuilee paljon enemmän. Talvella se oli "normaali",  paljon rauhallisempi, harjatessa seisoi yleensä nätisti paikallaan, ja taluttaessa seurasi kiltisti perässä. Nyt kevään tullen se on aloittanut taas steppailemaan harjatessa, ja jalkoja harjatessa se nostelee jalkojaan ja työntää takapuolellaan, mitä se on tehnyt joskus aikaisemmin, mutta luulin saaneemme tuon tavan jo pois. Taluttaessa se vetää, rynnii ja yrittää syödä ruohoa, joka on tullut esiin lumen alta. (En siis tarkoita että se jokaisella kerralla käyttäytyy noin, mutta välillä. Sillä on toki hyviäkin päiviä!) Taitaa ponilla olla vähän kevättä rinnassa!


Tänään olin Erikan kanssa tallilla. Haimme Pekon täysin normaalisti tarhasta (se tosin oli normaalia vauhdikkaammalla päällä) ja ajattelimme suihkuttaa sen kuraisia jalkoja ulkona letkulla. Pekko ei ole koskaan tykännyt jalkojen suihkuttamisesta, joten se on usein  vähän hankalaa. Aluksi se sujui ihan hyvin, vaikka poni tosin säikkyikin vähän vesilätäköitä, ja en tiedä mitä tapahtui, mutta sitten Pekko lähti vetämään jollekin pienelle ruoholäntille syömään. Tietystikin vedin sen pään ylös, ja komensin sitä, jonka jälkeen poni lähti rynnimään täyttä vauhtia pihatielle kuuntelematta pidätteitä. Yritin saada sen kääntymään ja kirjaimellisesti roikuin sen perässä, jota ei tosin ollut kovin viisasta (tiedän kokemuksesta, joskus kesällä tehdessään samalla tavalla Pekko potkaisi mua). En olisi mitenkään voinut saada sitä käännettyä enää sen jälkeen, kun se oli päässyt vauhtiin, joten mun täytyi päästää irti.
Tiedän, että tuo kuulostaa siltä, että jos poni vähän nykäisee tai vetää, päästän irti ja poni on vapaana. Toisinaan Pekko säätää muutenkin kaikkea tuon tapaista, ja olenkin tottunut siihen. Se on myös karannut aikaisemminkin, multa ja muilta, mutta ihan tuolla tavalla se ei ole koskaan tehnyt.


Hetken päästä Pekko pysähtyi, joten saimme sen kiinni. Poni kuitenkin karkasi uudestaan, ja sain sen jälleen lopulta kiinni, ja taas se karkasi samalla tavalla uudestaan jne. En oikeasti käsitä miten tuo kaikki oikein kävi, sillä se vain tapahtui niin nopeasti. Poni vain kirjaimellisesti juoksi ympäri pihaa, laukkasi ja pukitteli ja oli aivan innoissaan päästessään vapaaksi. Pelkäsin sen karkaavan tielle, missä kulkee autoja, ja olinkin vähän paniikissa, jos se juoksisikin sinne. Nyt jälkeen päin ajatellen Pekko ei varmasti uskaltaisi mennä sinne asti, varsinkaan sellaiselle tielle jossa kulkee autoja, eikä se muutenkaan viitsisi lähteä kauas kotoa :D


Kerran Pekon juostua muiden hevosten luokse, otin sen lopullisesti kiinni ja talutin tarhaan. Menimme Erikan kanssa talliin miettimään, kuinka saisimme sen talliin harjattavaksi ilman että se karkaisi, sillä ei sitä olisi tietenkään voinut tuon jälkeen vai jättää siihen. Lopulta haimme sen tarhasta varulta kahden riimunnarun kera, ja mä talutin sitä toiselta, ja Erika toiselta puolelta. Harjatessa poni tosin käyttäytyi yllättävän hyvin, ja seisoi melko nätisti ilman hirveitä steppailuja. Sen jälkeen talutimme sen tarhaan samalla systeemillä.


Nyt jälkeen päin en ymmärrä ollenkaan, miten en pystynyt pitelemään sitä, vetämään ympyrälle, jne.
Hevonen ei tee mitään ilkeyttään, kaikkeen on mielestäni aika jokin järkevä syy. Pekko himoitsee tuoretta ruohoa, ja aina kun se yritti syödä ja en antanut, se lähti vetämään. En kuitenkaan usko että syynä olisi vain pelkkä ruoho. Voi tosin olla, että se johtuu siitä, jos Pekko ei kunnioita mua tai se "testaa". Aikaisemmin se on kuitenkin yleensä totellut ja pysähtynyt tuollaisissa tilanteissa.  En tiedä hoituuko tämä vain maastakäsittelyharjoituksilla ja sellaisella, mutta täytyy yrittää.
Juuri kun viime kerralla kaikki toimi niin hyvin. Ohjasajon silloin Pekon tiellä, kaikki meni hyvin, ja mun pitikin kirjoittaa siitä tänään postaus, ei tästä aiheesta. Saa sitten nähdä mitä huomisestakin ajokoulutuksesta tulee... :D


Tämän postauksen julkaisemista täytyi todellakin harkita. Mua itse asiassa nolottaa kertoa tästä blogissa ja lisäksi tämä on hirveän sekava postaus. Teki mieli purkaa tuo kaikki jotenkin, ja en oikein osannut pukea tuota sanoiksi, kun en oikein itsekkään tiedä mitä tapahtui.
Saan nyt siis kiittää sitä, että ne kuuluisat ilkeät anonyymit eivät ole tietääkseni vielä löytäneet blogiani, ja saan yleensä vain positiivista kommenttia, toivotaan että tässäkin postauksessa on sama juttu.
Voin vaan kuvitella, kuinka anonyymit sanoisivat, että Pekko on mulle liian hankala ja ei kannata ostaa nuorta hevosta, joka täytyy kouluttaa jne :D. Se on ehkä osittain totta, mutta todellakaan aio luovuttaa tuollaisista vastoinkäymisistä huolimatta.

Ja eikös sitä sanota, että alamäen jälkeen seuraa aina ylämäki.HUOM! BLOGIN NIMI ON VAIHTUNUT, UUSI NIMI ON AJOPONIN VAUHDISSA!

31 kommenttia:

 1. No voi rähmänkäpälä- tai pikemminkin kavio! Kaikilla on kuitenkin huonojakin päiviä, ja jos Pekko ei jatka tuollaista temppuilua, syy olis voinut olla ihan vaan se, että sitä ärsytti, kun et antanut sen syödä ruohoa- ei, en toki ala nyt pätemään tässä asiassa ollenkaan- tunnet ponisi paremmin, kuin minä.
  Jos temppuilu kuitenkin jatkuu, kannattaa tarkistaa, onko se kipeänä jostain, lihakset jumissa tms. Varmuuden vuoksi :)
  Mutta tosi kiva, kun kerroit tän asian näin rehellisesti, ei siinä ole mitään noloa! Mäkin kirjotin omaan blogiini postauksen tunnista, jonka kävelin melkein kokonaan maneesin keskellä- koska mua pelotti! Rehellisyys se maan perii❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta!
   Toivotaan, ettei Pekko jatkaisi tuollaista käytöstä! Toisaalta se voisikin nimittäin johtua tuosta, että en antanut sen syödä, sillä Pekko on usein sellainen vähän jäärä, joka pistää vastaan kun sitä komennetaan.
   Mietin kuitenkin myös samaa, että sillä saattaa olla joku paikka kipeänä. Eniten ajattelin noita sen jalkoja, kun niiden hoitotoimenpiteissä usein temppuilee (ei kuitenkaan kavioita puhdistaessa). Tosin voi johtua myös siitä, että poni ei tykkää jalkojen harjaamisesta, vaikka muusta rapsutuksesta tykkääkin.
   Kiva jos oot tuota mieltä, ajattelin että haluan olla rehellinen lukijoille ja blogilleni :) Paljon kiitoksia kommentistasi ❤

   Poista
 2. No voi Pekko :-D. Emilkin on ihan kummallinen nyt :-D... Kevättä rinnassa varmaan :'-D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Pekko on nyt muutenkin ollut tavallista virkeämpi, että ainakin osittain johtuu siitä, että sillä on selvästikin kevättä rinnassa :D

   Poista
 3. Onko kipu täysin poissuljettu? Jos Pekko haluaa välttää epämukavaa koulutustilannetta tai jotain muuta? Suosittelen käskemään hierojaa tai/ja hammashoitajaa käymään.
  Voihan se olla myös tää perus kevättä rinnassa! Mutta suosittelen kattomaan ponin läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole, mietin itsekin samaa, mutta siitä en näköjään tajunnut tuohon postaukseen kirjoittaa. Pekolle saattaisi olla tulossa hammashoitaja käymään muistakin syistä, mutta tuota hierojaa en tajunnutkaan.
   Kiitti vinkistä!

   Poista
  2. Lisään vielä, että ei tosin vaikuta siltä, että sillä olisi mikään paikka kipeänä, mutta voihan sitä silti tutkia! :)

   Poista
 4. Voi harmi :( Toivottavasti löydätte syyn nopeasti ♥

  VastaaPoista
 5. Joo, sehän sillonki temppuili hoitaessa tosi paljon ku mä olin siellä. Musta tuntuu, että se saattas johtua siitä jos sillä on liikaa energiaa, ja purkaa sen sitten testailemalla. Keväisinhän on aika paljon kevättä rinnassa, oreilla ja ruunilla u know why. Mutta harmi, kyllä tilanne varmasti paranee. Ei oo yhtään noloa kirjottaa tämmöstä postausta, on hyvä kirjoittaa näin niin saattaa saada hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, voi olla. Luinkin juuri netistä, että keväällä jotkut ruunat saattavat luulla olevansa oreja ja yrittävät astua tammoja ja sekoilevat muutenkin... :D

   Poista
 6. Ihana postaus pöhköstä karkuliiniponipojasta😂♥

  VastaaPoista
 7. Kuulostaakin ihan eriltä kun Pekolta! Toivottavasti syy ponin temppuiluun löytyy nopeasti! Mutta ei sinun Iida tarvitse hävetä tämän postauksen julkaisemista. Tämä oli hyvin kirjoitettu postaus! :)

  VastaaPoista
 8. Voi että D: Onneks ei käyny pahemmin eikä pikku riiviöponi päässyt tielle asti! Pekko on ihan kummalline nykyään, eihän se oo kuin kerran aiemmin yrittäny tappaa mut, mut se oli talvella ;). Ehkä pikkuponin käytös paranee sitten kun kelit vähän lämpenee, niin ei jaksa karvapallokaan juosta helteessä :D. Bea on onnneks ihan fine vaikka onkin kevät, kyllähän sieltä vähän pukkia normaalia enemmän tulee, mutta ei sitten muuta, paitsi että kaikki ärsyttää :P. Patu on sit taas vähä normaalia hölmömpi, Kiivi on ihan normi, vähän ehkä hömppäilee enemmä, Miekkonen on sairaannopee niinku aina ennenki ja Sergej on nyt vaan Sergej :"D Mitenköhän tää meni tähän selitykseen miu poneist, jestas xD... Kuitenkin, tää oli tosi kiva postaus, eikä mun mielestä tosiaankaan ole noloa kirjoittaa tälläisestä, pikemminkin juuri hyvä juttu,että edes joku uskaltaa kirjoittaa myös näistä vastoinkäymisistä blogiinsa. Ja ainahan se on niin, että nuoren hevosen/ponin kanssa sattuu ja tapahtuu :)! Toivottavasti miniherra alkaisi käyttäytymään vähän paremmin pian :D!
  //oho tulipas pitkä kommentti xD//

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkät kommentit on just kivoja! :D
   Haha, musta on just kiva kuulla miten muiden hevoset käyttäytyy nyt keväisin! Sanos muuta, Pekolla taitaa olla joku teini-ikä meneillään kun kiukuttelee tuolla tavalla :D
   Hyvä kuulla, että näin monet ovat tuota mieltä tällaisen vähän erilaisen postauksen julkaisemista ja kirjoittamisesta! :)

   Poista
 9. Voi että, tiedän niin ton tunteen! Mutta tätähän se hevosharrastus on, välillä menee hyvin ja välillä ei. Himpulla on kans ollut kevättä rinnassa, mutta se on ilmennyt tällä kertaa onneksi positiivisellä tavalla temppuilemisen sijaan.. Ennen kulki kärryillä hieman laiskasti, varinkin kun lunta oli teillä yms. mutta nyt on meno muuttunut aivan täysin, poni kulkee tosi mallikkaasti ja reippaasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, hyvin sanottu :D
   Hienoa että Himpulla tuo kevätpirteys ilmenee tuolla tavoin! Toivotaan että vanhempana Pekkokin käyttäytyikin keväällä noin. Silläkin on tosin sama juttu, joinain päivinä poni temppuilee minkä ehtii, mutta toisina päivinä se käyttäytyy oikein hyvin :D

   Poista
 10. Jotku hepat taitaa olla tosi pöhkojä keväisin.... Pekko taitaa kuulua niihin ;( :D

  VastaaPoista
 11. Voi ei! Kaikille sattuu huonoja päiviä, muutenhan teillä on mennyt Pekon kanssa hienosti ja olette totuttaneet sen ajoon hienosti (eikä liian nopeasti tai väkivallalla niinkuin liian usein näkee) ! :) Mielestäni on hyvä, että kirjoitat rehellisesti eikä niin että kaikki menee aina täydellisesti :D
  - Ponifani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :)
   Totta, hyvinhän meillä on muuten mennyt näitä joitain asioita lukuun ottamatta. Itseasiassa lauantainkin ajokoulutus meni oikein hienosti tuon perjantain jälkeen, vaikka silloinkin poni otti yhdet lähdöt säikähdettyään vesiletkua.
   Kiva jos oot tuota mieltä, itsekin ajattelin samaa, että olisi outoa jos blogissa saisi sellaisen käsityksen, että kaikki menisi aina täydellisesti :D

   Poista
 12. Muuten, ootko kesällä menossa jollekkin ajoleirille? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon joo, menen Poni-Ilolaan leirille kesäkuussa :)

   Poista
  2. Okei, ku mietin just voisinks ite mennä jollekki leirille kesällä :'-).. Otatko Pekon mukaan sinne?

   Poista
  3. Okei! Jos aiot mennä raviponileirille niin Poni-Ilola on ainakin tosi mukava paikka :)
   En ota Pekkoa mukaan, vaikka haluisinkin, sillä sen ajokoulutus on vielä kesken niin en ota sitä sinne ellen voi ajaa sillä :)

   Poista
 13. Taas kirjoitustaito hakusessa :D mutta tosi kiva postaus!

  Raviponinmatkassa.blogspot.com

  VastaaPoista
 14. Niin söpöjä kuvia!

  www.ponityttoseikkaileee.blogspot.fi

  VastaaPoista

- Kivat kommentit piristävät aina päivää :)
- Asiallinen kritiikki ja palaute ovat sallittuja.
- Ilkeät kommentit poistetaan!