lauantai 18. kesäkuuta 2016

Poniajolupakortti!

Moikka!
Lupailin instagramissa ja muistaakseni myös täällä blogissakin postausta poniajolupakurssista ja - kortista. Suoritin sen siis Killerin raviradalla, täällä Jyväskylässä noin viikko sitten. Meitä kurssilaisia oli vain 5, ja yhdessä vaiheessa kurssi meinattiin jo perua vähäisen osallistujamäärän vuoksi, mutta lopulta se kuitenki pidettiin siitä huolimatta. On jotenkin ihan outoa, että mun pitkäaikainen haave ja tämän kesän suurin tavoite onkin jo suoritettu noin nopeasti :D

Sen pidemmittä puheitta mennään itse asiaan!


Kurssin pääsykokeet olivat tiistaina 7.6. Nimi "pääsykokeet" on mielestäni vähän harhaan johtava, sillä emme joutuneet suorittamaan minkäänlaista teoria - tai ajokoetta, vaan siellä ainoastaan katsottiin perustaidot. Meidän täytyi siis ainoastaan osata käsitellä ponia ja valjastaa se, sekä ajaa ravirata ympäri.  Viime hetkinä edellisenä päivänä kurssiponini oli vaihtunut, joten en ajanutkaan Kassulla, vaan shetlanninponitamma Miinalla, jolla olin käynyt kerran aikaisemminkin radalla Poni-Ilolan leirin aikana.
Menimme Killerille joskus puoli kuuden jälkeen illalla. Heti saatuamme ponit autosta aloimme  varustamaan niitä. Tunnelma oli jotenkin rennompi,  mitä olin kuvitellut, ja oikeastaan kaikki jännityskin hävisi saman tien. Ajoimme kaikki aluksi yhen  hölkkäkierroksen, jonka jälkeen palasimme takaisin tallialueelle. Sen jälkeen saimme halutessamme mennä takaisin  hiittaamaan. Aluksi menimme pari kirrrosta lämmittelyksi ja sen jälkeen vielä kierroksen kilpailusuuntaan. Lopuksi palasimme takasin katoksille, riisuimme ponit varusteista ja lähdimme kotiin. Sinä päivänä ei siis ollutkaan muuta ihmeellistä, joka olikin mulle vähän yllätys, sillä olin jo varautunut kaikenmaailman kokeisiin :D


Seuraavan päivänä eli keskiviikkona 8.6 oli ensimmäinen oppikerta, joka kesti noin 2½ tuntia. Saimme hirveän kasan kaikkia papereita ja vihkoja, joita kävimme siellä läpi sekä  ravikilpailusääntökirjan, jossa oli myös poniravikilpailusäännöt. Aluksi järjestäytymistä oli noin puoli tuntia ja sen jälkeen puhuimme raviurheilun perusasioista sekä kävimme läpi ponin hoitoa, valmennusta, ruokintaa sekä muutamia sääntöjä. Kaikki jutut olivat oikeastaan tuttuja mulle jo etukäteen.



Torstaina 9.6 oli toinen oppikerta. Opettelimme lisää poni - ja ravikilpailusääntöjä ensimmäiset pari tuntia. Kävimme läpi  mm. kilpailujen toimihenkilöitä sekä ponin ilmoittamista kilpailuihin. Opettelimme myös pakkien laskemista (joka olikin yllättävän helppoa,  vaikka en ollut ymmärtänyt ennen kurssia siitä mitään) sekä vähän volttausta teoriassa. Viimeisellä tunnilla meillä oli volttiharjoitus radalla ilman ponia, niin että vedimme itse kärryjä. Saimme voilokin tapaiset numerolaput, joita vaihtelimme, että pääsimme kokeilemaan eri paikoissa volttausta.  Menimme myös erilaisia "volttaustapoja". Tajusin suunnilleen, miten volttaus tapahtuu ensimmäisessä voltissa ja ainakin jotenkin myös miten juoksulangan ponit kulkevat.



Perjantaina 10.6 kertasimme sekä opettelimme ravikilpailusääntöjä. Kävimme läpi myös pakollisia, sallittuja, kiellettyjä ja tarkkailtavia hevosten/ponien sekä ohjastajan kilpavarusteita. Se oli mielestäni muuten ihan kivaa, mutta oli inhottavaa katsoa kuvia joistain Suomessa kielletyistä varusteista, jotka selvästi tuntuivat hevosesta epämukavalta.
Kahden teoriatunnit jälkeen menimme jälleen harjoittelemaan radalle tunniksi volttausta samaan tapaan kuin torstainakin. Volttaus oli jo helpompaa kuin edellisenä päivänä, vaikka olihan siinä myös vähän säätöä.




Maanantaina 13.6 oli ensimmäistä kertaa ajoharjoitukset radalla ponin kanssa. Sitä ennen meillä  oli 1½ tuntia kilpavaljastusharjoituksia katoksella, ja meille neuvottiin pakollisten sekä joidenkin erikoisempienkin varusteiden laittoa sekä niistä kerrottiin kaikkea vähän tarkemmin. Miina toimi "esimerkkiponina" siinä.
Kaikki pakolliset varusteet osaan laittaa muutenkin, mutta tulihan siinä samalla saatua hyviä neuvoja niiden laittamiseen sekä opittua itselle "oudommista" varusteista.
Itse ajoharjoitukset eivät menneet ihan niin hyvin kuin olin odottanut. Aluksi annoimme ponien juosta yhden lämmittelykierroksen. Sen jälkeen harjoittelimme volttausta ja vaihdoimme aina "voilokkeja" yhden onnistuneen kerran jälkeen. Yhdessä vaiheessa olin 7, ja johdin juoksulankaa. Silloin Miina hieman testasi minua, ja pysähteli koko ajan (raviradalla nimittäin ei saisi koskaan pysähtyä). En aluksi tajunnut komentaa sitä kunnolla, mutta myöhemmin sain ponin toimimaan paremmin. Kerran Miinan heilauttaessa päätään sen obersekki jäi kiinni muihin varusteisiin, ja poni alkoi peruuttaa hätääntyneesti pää vinossa. Joku tuli onneksi apuun ja sekki laitettiin paremmin.
Harjoittelimme volttausta todella kauan. Kahdella viimeisenä volttauskerralla ajoimme koko radan ympäri. Loppu sujui ihan hyvin, vaikka alummassa olikin säätöä.


Tiistaina 14.6 mentiinkin vähän erilaisen kaavan mukaan, ja meillä oli pelkkiä volttausharjoituksia, eikä
teoriaa ollut ollenkaan. Meillä meni paremmin kuin viimeksi, sillä nyt ymmärsin alusta asti varmistaa, että Miina pysyy koko ajan liikkeessä. Maanantain sähläys saattoi tosin johtua myös siitä, että itsekin olin jännittyneempi, sillä oli ensimmäiset harjoitukset ponin kanssa. Lämmittelykierroksen jälkeen ajoimme kokoontumisrinkiin ulkopuolelle radan viereen, jonka jälkeen lähdimme esittelyyn ja aloimme harjoitella volttausta. Oltiin Miinan kanssa muutamaan otteeseen myös johtamassa ensimmäistä volttia, joka olikin yllättävän helppoa, sillä sai itse määrätä tahdin, eikä tarvinnut huolehtia siitä, että on itse oikeassa paikassa 1. poniin nähden. Lopuksi taas menimme pari kierrosta kokonaan radan ympäri kilpailusuuntaan. Kokeilimme ajaa myös "kimpassa", eli kaikki ponit olivat melko lähekkäin, eikä kukaan ollut minkään 100 m päässä toisesta.




Keskiviikkona ei ollut ollenkaan kurssipäivää, mutta torstaina 16.6 olikin sitten 6. ja samalla viimeinen oppikerta.
Torstaina kertasimme poni - ja ravikilpailusääntöjä kysymysten muodossa. Se oli mielestäni hyvä tapa harjoitella niitä, sillä myös kokeessa ne ovat tietenkin kysymysmuodossa. Tämä oli tosin siitä hieman erilainen kerta, että myös äitini oli mukana opettelemassa sääntöjä, sillä alle 18-vuotiaalla kuskilla täytyy kilapiluhuoltaja joka tuntee hieman sääntöjä.  Joidenkin kurssilaisten vanhemmilla oli jo esimerksiksi C-ajolupa, joten heidän ei tarvinnut osallistua tunnille.
Sen jälkeen menimme tallialueelle valjastamaan ponit, jonka jälkeen lähdimme valmistuttuamme lämmittelykierokselle. Sitten kokoonnuimme taas radan ulkopuolelle ja siirryimme numerojärjestykseen, jonka jälkeen lähdimme esittelyyn.  Esittelyn jälkeen haimme omat paikkamme ja volttasimme eri tavoilla ja harjoittelimme mm. sitä, että joku numero on poissa lähdöstä. Lopuksi ajoimme taas reippaampaa kierroksen radan ympäri.



Myös perjantai oli vapaapäivä, mutta sitten lauantaina 18.6 olikin sitten ne kauhulla odotetut loppukokeet, johon olin koko edellisen illan ja vielä lauantaiaamunkin lukenut.  Jo heti aamusta oli kirjallinen koe, jonka jälkeen oli ajokoe. Kirjallisessa kokeessa oli vain 20 kysymystä, joista 6 sai mennä väärin. Siinä oli paljon monivalintakysymyksiä sekä vain yksi kohta, jossa piti laskea pakkeja. Se oli oikeasti todella helppo. Jännitin koetta aivan turhaan, sillä se oli helppo ja sen pääsi kyllä läpi, jos oli teoriatunneilla viitsinyt kuunnella ja oli kotona lukenut edes vähän sääntöjä. Mulla meni kirjallisessa kokeessa 1½ pistettä väärin, jotka johtuivat osittain huolimattomuudesta. Me kaikki teimme kokeen melko nopeasti, jonka jälkeen kävimme kysymykset ja niiden oikeat vastaukset läpi sekä menimme tallialueelle.
Ponien valjastusta "valvottiin", sillä myös perusvaljastuksen osaaminen ja ponin käsittely kuului kokeeseen. Sen jälkeen meidän piti ajaa lämmittelykierros ja kokoontua esittelyyn, niin kuin olimme harjoitelleetkin. Heti ensimmäisellä volttauskerralla olin johtamassa juoksulankaa, joka jännitti vähän. Se kuitenkin meni ihan ok hyvin. Olin myös kerran 1. eli johdin volttia. Volttasimme yhteensä 4 kertaa, ja viimeisellä kerralla ajoimme kierroksen loppuun asti ja menimme menimme tallialueelle purkamaan ponit varusteista ja hoitamaan ne.
Lopuksi menimme vielä Perinneravintolaan, jossa olimme kokeen suorittaneet. Siellä saimme nähdä todistukset ja vanhempamme allekirjoittivat ne.
Kaikki kurssilaiset pääsivät siis kokeet läpi, eikä mielestäni siinä tainnut kellään olla mitään ongelmia.


Tässä vielä muutama vinkki mitä kannattaa opetella p-ajokurssille mennessä sekä kokeeseen:

- A - ja B-ponien, raippojen  yms. sallitut painot ja pituudet/korkeudet
- Ponin kilpailuoikeuden alkamiset ja päättymiset sekä milloin ohjastaja voi suorittaa ajoluvan ja milloin se päättyy
- Valmentajan, ohjastajan ja omistajan vastuualueet
- Opettele lukemaan sarjamääritykset ja laskemaan pakit

Myös sallittuja ja kiellettyjä varusteita sekä kilpailutoimihenkilöiden tärkeimpiä tehtäviä on hyvä muistaa.
Tärkeimpänä ohjeena korttia suorittavalle on, että älä jännitä tai ota kurssista liikaa paineita, vaan luota siihen että kaikki sujuu hyvin.



Toivottavasti tykkäsitte postauksesta, vaikka tämä tulikin hieman myöhään! Toivotaan, että tästä saattaisi joskus olla apua jollekin korttia suorittavalle :)

Kiitos muuten myös uudesta bannerista kaverilleni Erikalle! :) Samalla muokkailin ulkoasua vähän lisää, mutta se on vielä hieman kesken.
Jos joku muuten ihmettelee, niin blogin instagram-tilin @pekkojaiida nimi vaihtui ja uusi nimi on @ajoponinvauhdissa.

17 kommenttia:

  1. Tosi hyödyllinen postaus niille, jotka aikovat poniravikortin suorittaa! :) Tätä oli tosi kiva lukea, ja ihania kuvia♥

    VastaaPoista
  2. Tosi mielenkiintoinen, ja superhyödyllinen postaus! Ihanan kattava postaus kans! :)

    VastaaPoista
  3. Todella mielenkiintoinen postaus tällaiselle ratsupuolenkin ihmiselle! Varmasti myös hyödyllinen ponikuskiksi haluaville. Eikös tuo Poni-Ilola oo muuten Konnevedellä? Mä oon käynyt siellä ajamassa muutaman kerran, kun mun siskon luokkakaveri asuu siellä:) Sulla on tosi kiva blogi!!:)

    liinaus.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ja kiva, jos tykkäsit :)
      Poni-ilola on joo Konnevedellä. Ai, sehän on kiva juttu! :)

      Poista
  4. Mielenkiintoista luettavaa! Poniraveja olisi kyllä mahtavaa päästä joskus ajamaan, jospa joskus saisi mahdollisuuden ajaa tuon kortin! Eikös poniraveissa muuten ole ohjastajalle jonkinlainen ikäraja? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tää oli sun mielestä mielenkiintoinen :)
      Kannattaa kyllä ihmeessä harkita tota kortin ajamista! :)
      On joo. Kortin saa suorittaa sen vuoden kesäkuussa kun täyttää 9, mutta ajoluvan saa vasta 1.1 sinä vuonna kun täyttää 10. Voi tosin olla että meinasit enemmän tota yläikärajaa :D Ajolupa loppuu siis A-ponien ohjastajilla 31.12 sinä vuonna kun täyttää ohjastaja 17. B-poneilla saa ajaa yli 12-vuotias :)

      Poista
    2. Joo yläikärajaa mietin :D Eli siis B-poneilla yläikärajaa ei ole? Ja käykö tuo sama kortti sitten molemmilla poneilla ajamiseen? :)

      Poista
    3. Oukkei, kiitos infosta! :)

      Poista
  5. Kiva postaus, mutta oli aikas samanlainen kun mun tekemä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti!
      Varmaan on joo hieman samanlainen, mutta voi johtua siitä, että kirjoitettiin molemmat joka päivästä erikseen :D En ainakaan oo matkinut sulta mitään tahallani jos sitä tarkotat, mutta harmi jos tuntuu että olisin :/
      Sain tosin sun blogista vinkin laittaa neuvoja niille, jotka on menossa p-ajolupakurssille, joten sen voin poistaa jos haluat? :D

      Poista
  6. Tosi kiva tää sun blogi. Mähän en oo aiemmin perehtynyt mihinkään tällaiseen niin sain jutusta juuren kiitos tämän hyvän selkeän tekstin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos!
      Sehän on kiva juttu, jos tämä auttoi! :)

      Poista
  7. Jos aikoo ajaa poni kortin niin mistä sinne voi ilmoittautua? Oli tosi mielenkiintoinen postaus��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti!
      Hippoksessa löytyy tietoa ajokursseista ja siitä miten sinne sinne voi ilmoittautua :)

      Poista
  8. Maksaako muuten ajoluvan ajaminen mitään?:)

    VastaaPoista

- Kivat kommentit piristävät aina päivää :)
- Asiallinen kritiikki ja palaute ovat sallittuja.
- Ilkeät kommentit poistetaan!