keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

30 lukijan Q&A - spesiaali


Ensinnäkin paljon kiitoksia teille 34 rekisteröityneestä lukijasta ja blogin instagramia seuraaville yli 400 seuraajasta! Mahtavaa, että teitä on jo noin paljon <3 Sateinen päivä osuikin sopivasti kohdalle, joten sain aikaiseksi toteuttaa Q&A - spesiaalin tänne blogiin. Kysymyksiä tuli ihan hyvä määrä, joten yritin jakaa ne kahteen osaan, eli muhun liittyviin ja Pekkoon liittyviin kysymyksiin.


Iida (Itseeni liityvät kysymykset)

Lempiblogi? 


- Apua, hankala sanoa vain yhtä lempiblogia, sillä mulla on niitä tosi monta! Aktiivisimmin luen varmaankin Hymyillen Huomiseen - blogia, joten ainakin se kuuluu suosikkeihini :)Lempi raviohjastaja? 


- Pakko sanoa, että en hirveästi seuraa hevosten startteja tai jotain tiettyjä raviohjastajia :D Ohjastajia on mun mielestä monia hyviä (ja huonompiakin), eikä mulla oo mitään tiettyä "lempparia".Pääsivätkö kaikki killerin korttikurssista läpi?

- Kyllä pääsivät :)Haluaisitko joskus ihan ammatti raviohjastajaksi? 


- En tiedä vielä, mutta luulen että en. Haluaisin kyllä ajaa muutaman startin hevosilla, mutta ehkä en ihan ammattilaiseksi siihen homman rupea, ja luultavasti muutenkaan hevosista ei tulisi varsinaista ammattiani, mutta siinä sivussa voisin tehdä jotain niihin liittyvää.Onko sinulla jotain esikuvaa?

- Ei varsinaisesti ole, mutta ihailen niitä jotka ovat hyviä hevosten kanssa sekä käsittelevät niitä hienosti.Pystyisitkö kuvittelemaan elämääsi ilman Pekkoa ja muita hevosia?

- En pystyisi. En itseasiassa tiedä, mitä tekisin kaiken vapaa-aikani, jos mulla ei olisi Pekkoa :D
Ensimmäinen poni, jolla olet ratsastanut / ensimmäinen poni, jonka olet tavannut?

- Ensimmäinen poni, jolla ratsastin kunnolla oli ratsuponitamma Silkki, jonka säkä oli lähempänä 150 cm. Sitäkin ennen tosin ratsastin Jomppa - nimisellä hevosella, mutta tässä taidettiin tarkoittaa vain ponia.
Puolestaan ensimmäinen poni, jonka muistan tavanneeni on valkoinen shetlanninponitamma Betzi, joka asui samassa paikassa mistä ostimme Pekon. Betziä kävin katsomassa jo ennen ratsastustuntien aloittamista.
Olen näitäkin ennen pienenä ratsastanut talutuksessa ja nähnyt poneja varmasti joissain markkinoilla tai torilla, mutta nämä ovat ensimmäiset, jotka muistan kunnolla :D
Haluaisitko tulevaisuudessa ravihevosia?


- Haluaisin kyllä joskus aikuisena, mutta en kovin montaa. Pari riittäisi hyvin :D
Pekolla ei käsittääkseni voi kilpailla raveissa, joten aiotko hankkia tulevaisuudessa toisen ponin kilpailemista varten?

- Joo, niin olisi tarkoitus :)
Ponit vai hevoset? Miksi?


- Olin hevosharrastukseni alussa lähes poikkeuksetta tekemisissä vain hevosten (tai isokokoisten ponien, joiden säkä melkein 150 cm) kanssa, ja silloin olisin ehdottomasti ollut sitä mieltä, että hevoset. Kiitos Pekon ja poniraviurheilun, shettikset ovat valloittaneet sydämeni, joten tietenkin vastaan, että ponit ;)
Lempirotu? Perustele.


- Shetlanninponi, tottakai. Oon tykännyt pikkuponeista jo ennen Pekon ostoa, vaikka olinkin silloin vähän niiden kanssa tekemisissä. Shettiksissä varmaan viehättää niiden luonne ja monikäyttöisyys. Ne sopivat kaikkeen käyttöön ja kaikenikäisille. Toki myös niiden ulkomuoto on aivan supersuloinen, sillä kukapa ei rakastuisi sellaiseen lyhytjalkaiseen  karvapalleroon :DMistä olet aloittanut poniraviharrastuksen?- Ostaessani Pekon vuonna 2014 tiesin, että en koskaan pystyisi ratsastamaan sillä juurikaan pituuden vuoksi, joten ajattelimme ajokouluttaa sen myöhemmin, sillä tykkäsin silloinkin ajamisesta, vaikka olinkin ajanut vain pari kertaa. Haaveilin muistaakseni jo silloin, että saisin ajaa joskus poniajolupakortin. Viime vuoden kesäkuussa pääsin leirille Poni-Ilolaan, josta innostus kasvoi entisestään. Tänä vuonna Pekollakin alettiin ajamaan kärryjen kanssa, ja nyt p-ajolupakin on suoritettu :) Saa sitten nähdä, milloin pääsen ajamaan ensimmäisen startin!
Haluaisitko ratsun?


- Joskus kyllä, mutta en tällä hetkellä. Mulla on sitten syksyllä muutenkin mahdollisuus ratsastaa, joten en tarvitsisi omaan ratsua. Vuokra - tai muu liikutushevonen tosin olisi ihan kiva, mutta omaa en tarvitse.Yksitysitalli vai ratsastuskoulu? 

- Riippuu vähän missä tilanteessa olisin, mutta yleisesti ottaen käyn mielummin yksityistallilla kuin ratsastuskoululla, sillä siellä on oma rauha ja mukava pieni talliporukka, eikä koko ajan hirveätä häsläystä. Muutenkin on helppoa, kun Pekko asuu syksystä kevääseen Riitaojalla, eikä missään yleisellä ratsutallilla.
Haluaisitko oman ison tallin jossa olisi monia hevosia?


- Jos siihen vain olisi joskus mahdollisuus, niin ehdottomasti. Tai no riippuu kuinka paljon on monta hevosta, sillä yli kymmentä en ehkä haluaisi, vaan sellainen hieman alle 10 hevosen/ponin talli olisi unelma.
Kolme lempisarjaa (tv tai netflix)?

- Tämähän on helppo! The Vampire Diaries, Teen Wolf ja Pretty Little Liars, jotka kaikki näkee Netflixistä, ja jokainen on tietääkseni siellä aika suosittu sarja. Kahden jälkimmäisen kaikki kaudet Netflixistä olen katsonut, mutta ensimmäisenä mainittua on vielä ½ kautta jäljellä :D Suosittelen ehdottomasti noita kaikkia!Jos saisit sellaisen shettiksen jolla voisit ajaa raveissa, ja sun pitäisi päättää sen väri nii minkä värinen se olisi?


- Värillä ei mun mielestä olisi väliä, mutta jos pitäisi valita joku, niin varsinkin päistäriköt on kivoja. Ehkä joku  erikoisempi, kuten ruunikonpäistärikkö olisi mieleeni :D
Suokki vai Arabi?


- Suokki. Oon ollut niiden kanssa enemmän tekemisissä ja tykkään jotenkin raskasrakenteisemmista hevosista.
Instagram vai blogi?

- Ehdottomasti blogi, sillä se on mulle paljon tärkeämpi kuin instagram. Bloggaaminen on itse asiassa myös mun harrastus, josta en kuitenkaan noin vain luopuisi. Blogiin on muutenkin kirjoitettu paljon ihania muistoja, ja sisältää sellaisia "vanhoja" kuvia, joita en näkisi mistään muualta kuin täältä.

Mitä odotat eniten yläasteessa?

- No, ainakin odotan saavani edes pari uutta kaveria yläasteen aikana, sekä on myös kivaa kun alkaa uusia aineita (kuten kotitalous).Kolme lempiblogia? 


- En tykkää, kun pitää valita vain 3 blogia monien suosikkien joukosta, mutta ehkä Hymyillen HuomiseenTähtisumussa sekä Raviponin matkassa kuuluvat kärkikolmikkoon :DKuinka pitkät hiukset sulla on? 


- Haha, jotain 70 cm ehkä, mutta haluaisin leikata hieman lyhyemmäksi :DKoulu vai esteleiri?


- En ole käynyt pelkästään kumpaankaan lajiin painottuneella ratsastusleirillä, mutta jos jommalle kummalle pitäisi mennä, niin menisin tuuppaamaan koulua :D Tykkään kyllä myös hypätä satunnaisesti, mutta oon hypännyt aika vähän ja se ei oo niinkään mun juttu.Maasto vai esteet kentällä?


- Maastoilu on muutenkin ihanaa, mutta varsinkin kunnon reippaat maastot ja laukkapätkät ihanissa maisemissa vievät kyllä voiton. Myös maastoesteitä olisi hauska kokeilla joskus!Millaisen ponin haluaisit myöhemmin?


- Tarkoituksena olisi ostaa toinen poni sitten kun siihen on mahdollisuus. Se tulisi olemaan  tietenkin raviponi, ja todennäköisesti shettis. Sen täytyisi olla järkevä ja helposti käsiteltävä, mutta kuitenkin reipas. Terve poni, joka ei potkisi tai purisi. Unelma olisi sellainen 5-10 - vuotias kiltti tamma (ruunakin käy), jolla olisi ajettu edes muutama startti ja ehkä ratsastetukin hieman.Haluaisitko ajaa joskus tulevaisuudessa hevosillakin kilpaa?


- Varmaankin joo, edes muutaman startin, niin kuin jo aikaisemminkin sanoin. Pysyttelen kuitenkin mahdollisimman pitkään ponien parissa, ja A-ponien jälkeen aion siirtyä varmaan B-poneihin. Haluisitko itsellesi Pekon lisäksi ison hevosen, jolla voisit ratsastaa?

- Olisihan se ihan kivaa, mutta nyt ensisijaisesti ollaan hankkimassa ponia, sitten kun pystytään. Aikuisena haluaisin tosin ostaa myös hevosen, jolla voisin itsekin ratsastaa.
Nätein hevosrotu sun mielestä? Miksi?


- Yleensä nähdessäni jotenkin erityisen kauniin hevosen, en ajattele sen rotua, vaan katson kokonaisuutta. Jos yleistetään, niin mielestäni kuitenkin monet friisiläiset ja andalusianhevoset ovat usein todella nättejä! (Psst! Hakekaa vaikka google-kuvahausta friesian horse tai andalusian horse, niin näette!)Jos sulla ei olisi Pekkoa, niin ottaisitko hevosen vai ponin?

- Hankala sanoa, sillä olisin silloin varmasti aivan eri tilanteessa, enkä välttämättä edes harrastaisi poniraviurheilua, vaan ainoastaan ratsastusta. Todennäköisesti silloin mulla ei olisi hevosta vielä pitkiin aikoihin, joten varmaankin ostaisin aikuisena jonkun ratsuhevosen.
Lempihevosrotu? Miksi?

- Islannin - tai suomenhevonen. Issikoissa varmaan viehättää niiden ihanat askellajit ja luonne sekä suokeissa tykkään niiden monikäyttöisyydestä ja ulkonäöstä. Sitä on hankala selittää, mutta jokatapauksessa tykkään näistä kahdesta rodusta eniten.

Lempiponirotu? (Ei shettis) Miksi?- Jos shettistä ei lasketa, niin mulla ei ole yhtä suosikkiponirotua, mutta varsinkin russit vaikuttaa kivoilta, vaikka en älyttömästi ole ollutkaan niiden kanssa tekemisissä. Lisäksi russponit ovat yleisiä poniraviurheilussa ja haluaisin joskus itsekin omistaa sellaisen.

Pekko (Poniin liityvät kysymykset)


Miten pitkiä lenkkejä ajat (Pekolla)?

- Meillä kotona ollaan käyty vielä vaan noin 2 kilometrin ravilenkkejä, mutta Riitaojalla käytiin vähän pidempiä, esim 4 - 6 km lenkkejä.
Oletko koskaan ollut Pekon selässä?

- Oon ollut, melko  montakin kertaa.


Jos saisit päättää, ottaisitko Pekon kaveriksi ison hevosen vai pienen ponin, kumman ottaisit? Miksi?

- Monet kysymykset ovat liittyneet samaan aiheeseen, joten tähän on tullut jo vastaus. Mutta siis ottaisin pienen ponin, sillä haluaisin ponin, jolla voin ajaa raveissa ja muutenkin uskon, että Pekko tulisi hieman paremmin toimeen toisen ponin kanssa.Asia, jota et haluaisi kokea uudestaan Pekon tai jonkun muun hevosen kanssa?

- Ei mulla oikeastaan ole sellaista tapahtumaa, jota en missään nimessä haluaisi kokea uudelleen, mutta ainakin viime kesänä jossain vaiheessa Pekko temppuili usein ohjasajaessa sekä taluttaessa ja muutenkin yritti pomottaa kaikkia, enkä sitten tyhmänä tajunnut komentaa sitä. Siihen en haluaisi palata, sillä nyt poni on oppinut kunnioittamaan ihmisiä, ja on muutenkin järkevämpi sekä itse olen oppinut komentamaan sitä tarvittaessa, eli nyt kaikki on hyvin.
Minkä takia hankitte juuri Pekon? Tunsitko sen ennestään vai tuntuuko se vain oikealta?


- Samana vuonna talvella kun sain Pekon, aloin käymään siellä tallilla hoitamassa sen emää Ruutia. Pekko oli silloin vajaan vuoden ikäinen varsa. Keväällä tallin omistaja ehdotti, että ostaisimme mulle Pekkoa vuotta vanhemman suomenhevosruuna Mikon samalta tallilta. Ei siis oltu etsimässä mulle hevosta, vaan meille vain kaupattiin sitä. Harkitsimme aluksi Mikon ostamista, mutta lopulta päätimme kysyä, että voisimmeko ostaa sen tilalta shettisori Pekon, sillä mun olisi helpompi käsitellä sitä. Kesällä kävin edelleen hoitamassa Ruutia, ja samalla opetimme Pekkoa talutuksessa sekä totutimme sen harjaukseen ja kavioiden putsaamiseen. Vaikka se oli jo vuoden, sitä ei oltu edes talutettu paljoa, joten jouduimme aloittamaan aivan alusta. Elokuuhun mennessä olin jo aivan rakastunut poniin, joten teimme päätöksen ja ostimme sen :)Haluaisitko, että Pekko olisi isompi vai pienempi, vai olisiko se tämän kokoinen mikä nyt? 


- Koska Pekolla ei voi muutenkaan ajaa raveissa, sillä sen isä ei ollutkaan jalostukseen hyväksytty, vaikka luulimme toisin, niin ei ole väliä vaikka se olisikin ylikorkea. En ole varma Pekon tämänhetkisestä säkäkorkeudesta, mutta luulisin sen olevan juurikin jotain 107 cm. Mielestäni se on ihan hyvän kokoinen nyt, mutta voisi se olla vielä hieman isompikin.Jos olisi pakko valita jompikumpi ottaisitko Pekon vai jonkin menestyvän raviponin?

- En tosiaankaan luopuisi Pekosta tai vaihtaisi sitä mihinkään hyvään raviponiin, niin kuin monet ovatkin ehdottaneet, sillä se on mulle tosi tärkeä. Mielummin ottaisin sen lisäksi toisen ponin.
Tekikö Pekko metkuja ajokoulutuksen jossain vaiheessa?

- Ei oikeastaan muuten, mutta nyt poni on alkanut temppuilemaan ajaessa silloin, kun se on jo jonkin matkan päässä tallilta. Aluksi se yrittää kääntyä kotiin päin, ja jos sen ei anna tehdä niin, poni alkaa peruuttamaan ojaa kohti. Sitten kun sitä käskee eteenpäin raipankin avittamana, poni saattaa vain pukittaa tai hypätä pystyyn. Kaikista ärsyttävintä on tuo peruuttaminen, sillä meillä kotona tien toisella puolella yhdessä kohtaa on jyrkkä rinne, ja jos poni peruuttaisi sinne, niin sille eikä kuskille kummallekkaan kävisi hyvin.
Hetken jälken poni saattaa kuitenkin väsyä testailuun, ja menee ihan hyvin. Myös kotiin päin mennessä poni kulkee hyvin, eikä yritä mitään metkuja. Monet ovat sanoneet tämän johtuvan siitä, että alkuinnostuksen jälkeen kärryjen vetäminen alkoi tuntua Pekosta työltä, sen vuoksi se testailee. Tämä kuulemma loppuu yleensä aikanaan.Luettele asioita joita olet tehnyt Pekon kanssa (esim. uiminen, ajaminen yms.).


- Ainakin ajaminen, ohjasajaminen, agility ja esteiden hyppääminen, uiminen ja vedessä kahlaaminen, juoksuttaminen, maastakäsittelyharjoitukset ja talutuslenkit yms. Lisäksi olen käynyt Pekon selässä.
Mikä oli kaikista vaikein juttu Pekon kouluttamisessa?

- Ehkä ajokoulutus, sillä se oli ainut asia, josta emme selvinneet itse, vaan tarvitsimme apua myös joltain perheeni ulkopuoliselta henkilöltä, joka on ajokouluttanut muitakin hevosia.Jos voisit vaihtaa Pekon jonkun ominaisuuden johonkin toiseen ominaisuuteen, mikä se olisi?-En oikein tiedä. Ulkonäöstä en muuttaisi mitään, mutta haluaisin, että sille kasvaa jonain päivänä pidempi harja :D
Luonnettakaan en muuttaisi juurikaan, sillä mielestäni sillä on kiva luonne. Itsepäisyyttä tosin voisi hieman vähentää, sillä pahimmillaan se osaa olla todella ärsyttävä. Haluaisin myös, että se ei pelkäisi autojen ja muiden sellaisten ohittamista, mutta ajan kuluessa uskon senkin pelon häviävän.
En tiedä lasketaanko tätä ominaisuudeksi, mutta toivoisin myös, että sillä voisi ajaa virallisissa raveissa, eli sen isä olisi kantakirjassa ja orilisenssit maksettu.Mikä Pekon lempiherkku on?

- Varmaankin porkkana, mutta se rakastaa myös turkinpippureita :D
Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmat Pekon suhteen?


- Pekon kanssa meillä ei ole vielä mitään sen erikoisempia suunnitelmia, paitsi nyt aluksi pitää saada ajamisesta sujuvampaa. Myöhemmin haluan ostaa sille kilpakärryt ja käydä joskus hiittaamassa sitä. Jossain vaiheessa ensi vuonna olisi tarkoitus aloittaa sen ratsukoulutus, jotta sillä voitaisiin tulevaisuudessa sekä ajaa, että ratsastaa.Silloin kun sait Pekon, niin tiesitkö, että ajokoulutat sen, vai tuliko päätös paljon ponin hankkimisen jälkeen?

- Jossain aikaisemmassa kysymyksessä taisnkin jo vahingossa vastata tähän, mutta siis tiesin. Ajattelimme silloin jo ajokouluttavamme sen ja oli tarkoituksena, että ajaisin sillä joskus raveissa, mutta sitten selvisikin, ettei niin pystykkään tekemään.
Hommaatko Pekolle poni - tai hevoskaverin?

- Heti, kun saisin siihen mahdollisuden ;)Pekon pahin tapa?

- Tällä hetkellä juurikin se, että se testailee ajaessa ärsyttävällä tavalla.
Mikä on Pekon paras luonteenpiirre?

- En osaa nimetä yhtä parasta luonteenpiirrettä, mutta ainakin hyvä suhtautuminen uusiin asioihin, kuten esimerkkinä se, että Pekkoa ei ole ratsukoulutettu, mutta se ei ole moksiskaan siitä, jos joku istuu sen selässä. Se on myös mukavan seurallinen eikä yleensä säiky. Lisäksi se tykkää muista eläimikstä sekä pienistä lapsista.
Mikä on Pekon pahin luonteenpiirre?- Ei sillä mielestäni ole mitään "pahaa" luonteenpiirrettä, mutta se yrittää usein pomottaa joitain ihmisiä, mutta onneksi sekin on saatu vähenemään. Lisäksi se osaa olla älyttömän omapäinen.Moneltako teet aamu- ja iltatallin?

- Aamutallin teen klo 7 ja iltatallin joskus klo 20 - 21 illalla. Saatan kuitenkin hoitaa iltatalliin kuuluvia asioita usein jo päivällä.
Siinä se nyt sitten oli! Kuten varmaan huomasitte, niin monet kysymykset liittyivät toisen ponin hankintaan. Siitä kysytään muutenkin usein, joten ajattelin tehdä myös usein kysytyistä kysymyksistä UKK:n, jotta voin sitten laittaa myös sinne vastauksen siihen asiaan.Jos jäi vielä jotain kysyttävää, niin laittakaa ihmeessä kommenttia!

16 kommenttia:

 1. Ihanasti ja tosi kattavasti vastailit näihin kysymyksiin, hymy nousi huulille tätä lukiessa :)

  Pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Jaksoit vastata kaikkiin kysymyksiin noin kattavasti ja pitkästi, wow! Harmi kun sun uudet postaukset eivät näy mun blogger- aloitusruudulla :/..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mun on aina pakko vastata yleensä kaikkeen niin hyvin kuin pystyn, sillä muuten mua häiritsisi liikaa :D
   Aijaa, mistähän tuo ongelma johtuu? :o

   Poista
 3. Ihana postaus, kivat vastaukset! :33

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä postaus!Sai vastauksia moniin mietityttäviin asioihin😂
  Ja mullakaan ei näy bloggerissa sun uudet postaukset😯
  Kai siks ku osote vaihtu, millähän sen sais vaihdettua bloggeriin?😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Hyvä juttu :)
   Aijaa, voi olla että toimisi jos blogini lisäisi uudelleen luetteloon bloggerissa, mutta eri osoitteella? Itsellä ainakin joku tämän tapainen juttu on muistaakseni toiminut aikaisemmin :)

   Poista
 5. Tää oli kyl tosi kivasti ja kattavasti kirjoitettu!:) juuri tälläisiä on kiva lukea ja sun blogi on muutenkin todellahyvä. Pekko on tosi söpö ja sä oot kaunis, sun instagramkin on todella ihana kokonaisuus. Kortti kursilla oli kiva katsella sun ajoa.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, en tiedä mitä tähän pitäisi vastata! Kiitos todella paljon ihanasta kommentista, tää sai mut todellakin hyvälle mielelle 💗

   Poista
 6. Kiva postaus :) Sulla on kyllä ihana blogi (ja poni!!), seurailen bloglovinin kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!
   Kiva kuulla, että myös sieltä kautta seuraillaan blogiani :)

   Poista
 7. Tosi kivasti ja selkeästi vastattu! Mullakin on shettis jolla haluaisin, mutta ei voi ajaa raveissa koska se on ylikorkea:( ajellaan kuitenkin kotona varsinkin nyt aika paljon kun en voi enää ratsastaa sillä:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Aa, se on myös harmi :(
   Onneksi tosiaan voi ajaa kotona ja käydä esim. hiittaamassa ponia :D

   Poista

- Kivat kommentit piristävät aina päivää :)
- Asiallinen kritiikki ja palaute ovat sallittuja.
- Ilkeät kommentit poistetaan!