lauantai 24. syyskuuta 2016

Mitä meille kuuluu?


Viimeinkin on motivaatiota ja aikaa kirjoittaa, mutta sitten kun saan uuden tyhjän sivun auki, en tiedäkään mistä aloittaa.

Lupauksistani huolimatta blogi on ollut vähän kuollut, sillä edellisestäkin postauksesta on ehtinyt vierähtää melkein kuukausi. Mitään kovin erikoista ei ole tapahtunut nyt lähiaikoina, vaan arki rullaa suurinpiirtein normaaliin tapaansa.
Seiskaluokkakin on käynnistynyt ihan hyvin, vaikka mielummin olisinkin jäänyt vielä lomailemaan. Toisaalta on kuitenkin kiva nähdä kavereita joka päivä aina maanantaista perjantaihin. Ensimmäisestä kokeestakin on selvitty todellakin paremmin kuin luulin, sillä matiikankokeen yläreunassa komeili 10+! Myös Pekolle kuuluu hyvää, vaikka vähän aikaa sitten se käyttäytyikin oudosti. Tässä aikaisemmin aikaisemmin kirjoittamaani tekstiä, jossa kerron asiasta hieman tarkemmin:

"Pekko on toiminut ajossa todella hyvin ja turhat säätämisetkin ovat pikkuhiljaa jääneet pois. Viime sunnuntain ajokerta meni kuitenkin täysin päinvastaisella tavalla! Tarkoituksena ajaa perinteinen 6 kilometrin lenkki. Ensimmäiset 3 km sujuivat hyvin, vaikka poni yritti kerran kääntyä kotiinpäin, mutta sekin hoitui vain pienenpienellä muistutuksella. Välillä temppuilun vuoksi isäni / joku kaverini on siis ollut kyydissä tai pyöräilemässä vieressä, mutta nyt halusin ajaa yksin. Kävimme kääntymässä tarhassa ja olimme lähdössä toiselle samanpituiselle lenkille, kunnes poni aloittikin säätämisen, joka tuli kyllä täytenä yllätyksenä. Tuolla tavalla se ei kuitenkaan ollut tehnyt koskaan aikaisemmin, sillä se vain peruutti, kääntyili, pukitteli ja hyppi pystyyn välittämättä lainkaan käskevistä avuista. Pidätteitä se kuunteli jotenkin, mutta oikeaan suuntaan meneminen oli lähes mahdotonta. Se saattoi mennä parikymmentä metriä hyvin, kunnes jälleen stoppasi paikoilleen. Sain siis kyllä vanhempani avustamaan, mutta meno oli silti koko ajan tuollaista. Paluumatka meni kuitenkin hyvin ja reippaasti, niin kuin yleensäkin.

C) Alina Jokela

Tämän jälkeen ohjasajoin Pekon pitkästä aikaa, mutta ei päästy edes tarhasta pois ennen kuin poni alkoi "väittämään vastaan". Loppujen lopuksi päädyin taluttelemaan sitä suitsien kanssa tarhan ulkopuolella. Nyt olen myös maastakäsitellyt sitä jonkinverran, sillä tämä harjoitusmuoto oli valitettavasti jäänyt unholaan kesän aikana. Maastakäsitellessä se on mennyt ihan hyvin, sekä Pekko myös peruuttaa ja väistää toimivasti. Tiellä taluttaessa poni saattaa kuitenkin yhtäkkiä pysähdellä varsinkin lenkin alussa, ja jäädä paikoilleen välittämättä käskyistä, mutta loppujen lopuksi sen kuitenkin saa liikkeelle, jonka jälkeen kaikki menee taas paremmin.

Joskus elokuun puolella poni vaikutti myöskin hieman "onnahtelevan" ajaessa ja kulki melko hitaasti, joten aloin venyttelemään sen kanssa enemmän aina lenkkien jälkeen ja kylmännyt sen jalkoja aktiivisemmin. Ongelma on tämän jälkeen hävinnyt ja nyt poni on taas ollut reippaampi kuin koskaan ennen, joten en oudon käyttäytyminen uskonut johtuvan myöskään jalkojen kipeydestä.
Sunnuntain jälkeen mielessäni on kuitenkin useaan otteeseen käynyt, että ehkä se saattaisi tarvita kengät, sillä talutuslenkillä kivisissä kohdissa olen huomannut sen muuttuvan vastahakoisemmaksi ja kovissa kohdissa hieman arkovan kävelemistä."

C) Alina Jokela
C) Alina Jokela


Nyt tuohon käyttäytymiseen löytyi looginen selitys. Pekolta on jälleen vaihtunut nyt kesän aikana hampaita, kuten tällä viikolla sen syödessä ruisleivän palaa irtosi yksi suurikokoinen takahammas. Tämän jälkeen myös temppuilu loppui, ja kun eilen ajoin Pekon kaverini Janinan kanssa, poni meni oikeastaan täydellisesti, jota en olisi uskonut. Inhottavasta käytöksestä ei ollut tietoakaan ajolenkillä tai sen jälkeenkään, jolloin harjoituksen vuoksi Janina ratsasti sillä 4-5 kierrosta loppukäyntejä. (Se siis ratsukoulutetaan vasta ensi vuonna, mutta nyt sitä jo aletaan pikkuhiljaa totuttamaan ratsastajan painoon.) Tutkimme asiaa, ja hevosten hammaskivuista kertovalta sivulta löytyi luettelo oireista, joista nämä seuraavat pätevät Pekkoon:


 • Heinämällien pudottelu suusta
 • Hidas ja varovainen syöminen
 • Kiukkuisuus syödessä (välillä)
 • Suun aukominen syödessä
 • Heinien liottelu vesikupissa
 • Voimakas syljen eritys
 • Pään kääntäminen vinoon ratsastettaessa tai ajettaessa
 • Ei halua kääntyä (joskus)
 • Peruuttaminen, pukittelu
 • Ei halua ottaa kuolaimia suuhun (ottaa, mutta ei niin mielellään kuin ennen)
C) Alina Jokela

C) Alina JokelaC) Alina Jokela

Olemme siis aika varmoja, että syy tuohon sen käytökseen johtui vain kipeästä hampaasta. Onneksi asia selvisi ennen Pekon muuttoa takaisin Riitaojaan! Asiasta en todennäköisesti ole muistanut mainita blogin tai instagraminkaan puolella, mutta poni lähtee siis takaisin sinne jo huomenna.
Se on ollut siis vajaat kolme kuukautta ilman lajitovereiden seuraa, joten muiden hevosten läheisyys tekee sille varmaksi hyvää. Selvennykseksi selitän vielä, että Pekko asui siis lokakuusta 2015 tämän vuoden kesäkuun loppuun Riitaojalla, ja nyt muuttaa sinne takaisin kelien kylmetessä. Tästä on varmasti tulossa tännekin postausta, nyt kun pitkästä aikaa motivaatiota blogiin on vaikka muille jakaa! Yksi syy siihen on varmastikin uusi tietokone, jonka sain syyskuun alussa. Se on Lenovo Ideapad 500, joka on tarkoitettu videoiden ja kuvien editointiin, joten se sopii täydellisesti tarkoituksiini. Kunhan opin editoimaan videoita, niitä tulee varmasti tänne blogin puolellekkin. Harjoittelin myös muokkaamaan joitain lähiaikoina ottamiani kuvia, joista voin laittaa pari esimerkkiä tähän alle. Täytyy vielä hehkuttaa, että olen niiiiiin iloinen tästä koneesta, sillä se helpottaa bloggaamista huimasti. Tämän myötä postauksia alkaa varmasti tulemaan aktiivisemmin!


Kaikissa ylläolevissa kuvissa mallina Janina (ja Rhumba)


Janinan koira Ella, Ohjaamassa hyppyjä -blogista
Miten teidän syksynne on käynnistynyt?

10 kommenttia:

 1. Kiva postaus ❤. Sitä onkin odotettu :)
  Onneksi löytyi syy Pekon temppuilulle. Pienellä oli hammaspipi.

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus! Mun syksy on mennyt ihan hyvin mutta aika ei vaan tunnu riittävän mihinkään :P ja hyvä että noille Pekon temppuiluille löytyi järke vä syy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Jep, tuo taitaa usein olla ongelmana jostain syystä varsinkin syksyisin :/ Mutta onneksi muuten sun syksy on mennyt hyvin!

   Poista
 3. Voisin itsekkin seurailla Humua on ruvennut käyttäytymään aika samalla tavalla mutta kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :)
   Aijaa! Kannattaa kyllä tosiaan etsiä syy sille, miksi se käyttäytyy "oudosti".

   Poista
 4. Ihan sika kiva postaus! Ja ei vitsi noista mun ottamista kuvista tuli paaaaaljon parempia ku muokkasit :D Ja omg noi sun ottamat kuvat on täääääydellisiä siis oikeesti !!! Ja hei mä voin tulla neuvoo sua mite editoidaa videoit jos haluut et opetan sua alkuun tai jotai? Jeeejee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!
   No en nyt sanois, koska oon niin huono muokkaamaan niitä ja musta tuntuu et kuitenki pilasin ne 8( Ja ei ole xccc
   Joo, se olis kyllä kiva!

   Poista
 5. Kiva postaus! Hyvä että syy temppuilee löytyi, täytyypä tutkia vuokriksen hampaat kun käyttäytyy niin kiukkuisesti välillä, hampaat on tullut käteen jo monta kertaa:| millä tunnilla muuten ratsastat Reykhestarilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Niimpä, kannattaa varmistaa asia vaikka vuokriksen omistajan kanssa, sillä tuo saattaa hyvinkin johtua esimerkiksi hammaskivuista!
   Käyn tunneilla nykyään aina maanantaisin joka toinen viikko.

   Poista

- Kivat kommentit piristävät aina päivää :)
- Asiallinen kritiikki ja palaute ovat sallittuja.
- Ilkeät kommentit poistetaan!