keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Pari edellistä ratsastustuntia

Tässä postauksessa siis kerron parista edellisestä ratsastustunnistani, kuten otsikko kertookin.


Tunti Hjalmarilla

Tällä tunnilla meillä oli eri ratsastuksenopettaja kuin yleensä. Alkukäyntien jälkeen kokosimme ohjat opettajan selostaessa tehtävän. Tehtävänä oli kääntyä aina "metsän puolen" lyhyeltä sivulta keskihalkaisijalle ja väistää halkaisijan lopusta muutama askel uralle, kääntyen aina vuorotellen vasemmalle ja vuorotellen oikealle. Tää oli mun mielestä kiva tehtävä ja se sujui ihan hyvin, vaikka oonkin yleensä aika huono väistöissä.


Usein vasemmalle käännyttäessä Hjalmar pyrki vähän kiirehtimään, joten aluksi se ei oikein sujunut. Oikeaan suuntaan väistöt sujuivat paljon paremmin, mutta parin kerran jälkeen tajusin ennakoida Hjalmarin kiihdyttämisen ajoissa, ja myös tähän suuntaan juttu alkoi mennä luontevammin. Hetken päästä tehtävä muuttui hiukan.


Tarkoituksena oli ratsastaa tölttiä keskihalkaisijan puoli väliin, hidastaa mahdollisimman rauhalliseen käyntiin ja väistättää hevosta samalla tavalla kuten äskenkin ja nostaa sen jälkeen taas töltti. Toisin kuin yleensä, Hjampe oli nyt reippaalla päällä, tämäkin juttu sujui hyvin. Tunnilla oli tavallista enemmän ratsastajia ja halkaisijalla oli usein ruuhkaa, joten tein Hjampe kanssa myös paljon voltteja ja ympyröitä. Toistimme kyseistä tehtävää aika pitkään, jonka jälkeen menimme keskihalkaisijan paristi kokonaan töltissä.

Välikäyntien jälkeen kokonnuimme metsän päädyn lyhyelle sivulle pääty-ympyrälle. Opettaja selosti tehtäväksi, että jokainen nostaa vuorotellen laukan vasempaan  kierrokseen  lyhyen sivun keskeltä ja laukkaa pitkän (ja tarvittaessa lyhyenkin) sivun loppuun asti sillä aikaa kun muut kiersivät ympyrää käynnissä.


Tykkäsin myös tuosta tehtävästä, sillä emme yleensä kovinkaan usein laukkaa yksitellen. Olin ns. järjestyksenä keskimmäisenä, eli nostin laukan aina kolmantena. Ensimmäisellä kerralla en ehtinyt valmistelemaan nostoa kunnolla, joten en saanut laukkaa nostettua. Muut kerrat sujuivat paremmin. Hjalmar ei yleensä millään meinaa nostaa vasenta laukkaa, mutta nyt se onnistui melkein  jokaiselta kerralla (yhden kerran se nosti oikean laukan). Myös oikeaan kierrokseen laukat sujuivat hyvin ja  reippaasti, vaikka Hjalmar meinasikin välillä ennakoida nostot. Loppuun jatkoimme vielä hetken tölttiä, ennen kuin annoimme hevosille pitkää ohjaa.

Tästä tunnista jäi kyllä mukava tunne, kun pitkästä aikaa koko tunti meni oikeasti hyvin! :)


~ ~ ~ ~ ~


Tunti Pikku-Askjalla

Alkukäyntien jälkeen tehtävänä oli seuraavanlainen: Pysähdys pitkän sivun alussa, ja siitä jatkettiin kootulla käynnillä sivun keskelle asti. Siinä käyntiaskelta pidennettiin ja mentiin puomin ylitse. Lyhyt sivu mentiin normaalitempoisessa käynnissä. Seuraavalla pitkällä sivulla oli taas pysähdys, ja sama tehtävä uudestaan.


Tää oli mielestäni ihan hauska tehtävä, ja sellainen johon täytyi oikeasti keskittyä, varsinkin tuo ns. koottu käynti.  Yleensä meillä ei oo mennyt kovin hyvin Askjan kanssa, joten nyt yllätyin, kun se kuunteli mua hyvin. Mielestäni pidennetty ja koottu käynti sujuivat molemmat hyvin, vaikka toki parantamistakin olisi ollut. Kootun käynnin vauhti oli välillä epätasainen ja vaihteleva, mutta loppua kohden sain sen ongelman korjattua.

Sen jälkeen menimme samaa tehtävää töltissä ja ravissa siten, että lyhyen sivun aikana hevonen siirrettiin tölttiin, ja pitkän sivun keskikohdan jälkeen ravissa ylitettiin puomi, jonka jälkeen jälleen siirryttiin taas tölttiin.

Tämäkin juttu sujui hyvin, vaikka alkuun en tajuunnutkaan käskeä Askjaa menemään reippaammin puomilla. Opettajan onneksi huomauttaessa tuosta korjasin kuitenkin asian.
Loppuun otimme vielä laukannostoja kumpaankin suuntaan niin, että lyhyen sivun alussa hevonen siirrettiin töltistä raviin, ja pitkän sivun alussa nostettiin  laukka. Oikeaan kierrokseen mentäessä pitkän sivun lopussa Askja temppuili jotenkin kummallisesti. Se punki kylki edellä takaisin uralle volttia tehdessä ja uralle päästyään puolestaan punki sen sisäpuolelle. Lopulta sain sen kuitenkin tottelemaan raipan avulla (vaikkei se välttämättä ole ihan oikea tapa).


Itse nostot kuitenkin sujuivat kivasti, ja Askja oli mukavan reipas, vaikkakin hiukan rynnivällä päällä. Tämäkin tunti olo kokonaisuudessaan tosi mukava :)

Mä ja Hjalmar
© kaverini Janina, joka oli mukana katsomassa tuntiamme


Toivottavasti tää ei ollut liian sekava postaus, vaikka kerroinkin samassa kahdesta tunnista!

8 kommenttia:

 1. Oli kiva tietää, mitä teet tunneilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä jos teitä kiinnostaa tällaiset postaukset :)

   Poista
 2. Kiva tää postaus! Oottelinkin uutta! :-) Muuten, mut vanha blogi vahingossa poistui joten tässä uusi: shetlanniponienelamaa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Joo, tää mun postaustahti on tällä hetkellä nyt vähän mitä on... :D
   Kiva kun linkkasin sun blogin, ihmettelinkin kun blogger ei ollut ilmoittanut uusista postauksista kun yleensä postailet niin ahkerasti, ja sitten kun etsin blogiasi netistä niin luki vaan teksti "Blogi on poistettu." :D

   Poista
 3. Ihanasti kirjoitettu♥ Ja söpö tuo Hjalmar :) Olin odottanutkin sinun postauksia, niitä on niin kiva lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kiva kuulla ♥ Hjalmar on kyllä söpö, mä tykkään tosta sen läsistä :D

   Poista
 4. Tosi ihanasti kirjoitettu! Tosi kivat nuo, kun laitoit askel-lajit omaan väriin ja piirsit tehtävät! Tosi hyvin tuntui menevän HjalmarillaKIN. Kivaa lukea sulta näitä postauksia, kun osaat kirjoittaa niin selvästi!

  Sun blogi on mahtava! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia Lypsy, ihana saada tällaista palautetta ♥
   Hyvä jos ainakin joku tykkää tuosta kun laitan noi piirrokset, aattelin että jos ne helpottavat sitä tehtävän hahmottamista yms. :D

   Poista

- Kivat kommentit piristävät aina päivää :)
- Asiallinen kritiikki ja palaute ovat sallittuja.
- Ilkeät kommentit poistetaan!