tiistai 13. joulukuuta 2016

Luukku 12: Hyvän mielen tunti 28.11


Eilen olikin vuorossa vuoden viimeinen ratsastustunti Reykhestarissa. Seuraava onkin sitten vasta tammikuun puolella. Tunti olikin aika rento, ja menimme ilman satulaa suurimmaksi osaksi vain käyntiä ja tölttiä, sekä pelasimme erilaisia jouluisia leikkejä ja kisoja. Tästä tunnista ei siis ole hirveästi mitään erikoista kerrottavaa, joten ajattelin keskittyä kirjoittamaan edellisestä ratsastuksestani, joka oli marraskuun puolella. Silloin menin ensimmäistä kertaa issikkaruuna Hvinurilla. Täytyy kyllä sanoa, etä ihastuin tuohon ruunaan heti ensisilmäyksellä nähdessäni sen karsinassa. Hvinur oli oikea halinalle, ja jostain syystä muistutti mielestäni vähän Pekkoa. Ei siis kuitenkaan ulkonäöllisesti, sillä väritykseltään Hvinur on voikko.

Alkukäyntien jälkeen aloitimme asettamaan hevosta paremmin kulmiin ja teimme paljon voltteja käynnissä. Tähän suuntaan Hvinur ei taipunut niin hyvin, mutta ratsastuksenopettajan mukaan mukauduin volteilla paremmin sen liikkeisiin ja "asetuin" itsekin oikeaan suuntaan. Mua kyllä hieman harmittaa, kun en ole koskaan saanut ketään kuvaamaan tai videoimaan ratsastustani tunneilla, niin pääsisin näkemään paremmin, että millainen ratsastusasentoni on ja miten sitä voisin muuttaa. Reykhestarissa menemme aina kentällä, koska siellä ei ole maneesia, josta voisi sitten omaa istuntaa tarkkailla, mikäli siellä olisi peilit.
Vaihdoimme suunnan ja teimme samaa tehtävää tähänkin suuntaan. Nyt Hvinur taipui omasta mielestäni huomattavasti paremmin, mutta en taas mukautunut hevosen liikeisiin niin hyvin, vaan opettaja joutui välillä muistuttamaan, että kääntyisin itsekin voltin suuntaan.  Aloimme tekemään pysähdyksiä ja peruutuksia toisella lyhyellä sivulla. Muuten ruuna pakitti oikein hyvin ja herkästi, vaikka alkuun meinaskikin kaartua liikaa oikealle peruuttaessa.

Sitten kun tehtävät menivät kaikilla käynnissä hyvin, aloimme työstämään niitä töltissä. Vasempaan kierrokseen voltit ja ympyrät sujuivat oikeastaan melko loistavasti. Mielestäni osa islanninhevosista on jotenkin aika jäykkiä (tai sitten tämä johtuu vain ratsastajasta), enkä ainakaan itse saa taipumaan niitä kunnolla, joten tässä Hvinur oli poikkeus. Se tipui niskastaan ja kyljistään sekä asettuikin hyvin, mutta siitä huolimatta töltti pysyi reippaana. Nyt muistin oikeassa kierroksessakin kääntyä voltin mukaisesti, ja sen vuoksi ne alkoivatkin sujumaan paremmin. Veikkaan, että Hvinur alkoi hieman kyllästymään, kun menimme samankaltaista tehtävää niin pitkään, joten se alkoi hidastella jonkin verran. Sain sitten avukseni raipan, jota ei kyllä oikeastaan tarvinnut hirveästi käyttää, kun hevonen yllättäen reipastuikin nähdessään piiskan ;)Tässä vaiheessa pidettyjen välikäyntien aikana opettaja selosti toisen tehtävän: Vasempaan kierrokseen pääty-ympyrä töltissä, jonka jälkeen laukka nostetaan kulmasta. Laukkaa pitkä sivu, ja seuraavalta lyhyeltä sivulta suunnanvaihto täyskaarrolla. Pitkä sivu töltissä, ja sitten jälleen pääty-ympyrä, laukannosto kulmassa, sekä tällä kertaa oikeaa laukkaa pitkän sivun loppuun asti.

Ensimmäisellä kerralla sain nostettua laukan, mutta Hvinur tosin meni jonkinlaista laukkatölttisekoitusta, joten varsinaisia laukka-askelia tuli vain pari kappaletta. Seuraava laukannosto ei sitten onnistunut lainkaan, kun 5-käyntinen Hvinur nostikin passin. Onneksi saatiin uusinta yritys, joten kierroksen mentyämme töltttiä nostin laukan uudestaan tällä kertaa onnistunein tuloksin. Alkuun ruuna meinasikin jälleen lähteä passiin, mutta sain ongelman juuri ajoissa korjattua.
Toisia laukkapätkiä ei ehdittykkään ottamaan, mutta muiden suorittaessa tehtävää tein töltissä sekä ravissa suurikokoisia voltteja Hvinurin kanssa. Alkuun ravissa oli hieman hakemista, kun poni olisi mielellään tarjonnut sen sijaan reippaampaa tölttiä. Lopulta ravi alkoikin nousta helposti. Hvinurilla oli mielestäni jotenkin tosi kiva ja selkeä ravi joihinkin muihin islanninhevosiin verrattuna, johtuen varmaan sen melko isoista askelista. Ympyrät sujuivat hyvin kummassakin askellajissa. 

Tämän jälkeen jouduttiin lopettamaan tunti. Aika oli kulunut jostain syystä ihan supernopeasti. Heti yhden ratsastuskerran aikana Hvinur kyllä nousi toiseksi suosikikseni. Se oli todella ihana, yritti selvästi parhaansa ja toimi pääasiassa omalla moottorilla, mutta siitä huolimatta kanssa joutui kuitenkin tekemään töitä. Toivottavasti pääsisin joskus jatkossakin menemään tällä hevosella!


Miten teidän viimeisimmät ratsastuskerrat ovat sujuneet?

1 kommentti:

  1. Viimeksi oleva ratsastustuntini meni kyllä ihan loistavasti paitsi että kentällä oli jäätä ja jouduimme menemään pellolla mutta ei se kyllä haitannut :)

    VastaaPoista

- Kivat kommentit piristävät aina päivää :)
- Asiallinen kritiikki ja palaute ovat sallittuja.
- Ilkeät kommentit poistetaan!